Friday, February 22, 2008

Apa itu BACTERIA

The Bare Facts of Bacteria









Gambar menunjukkan wajah sebenar Bacteria E.Coli yang
terdapat dalam perut manusia & haiwan ternakan Kunci kepada pengenalan konsep KESELAMATAN MAKANAN adalah memahami bagaimana bacteria berkerja. Disini kami persembahkan fakta atas bacteria dan juga checklist serta cara sa maksima kepada keselamatan makanan.

  • Dalam dunia ini adalah penuh dengan makhluk halus berterbangan yang dikenali sebagai MICROORGANISMS. Jumlah mereka ini terlalu banyak dan beraneka pelbagai jenis MICROORGANISMS serta cara masing masing adalah berlainan, samada size, rupa atau kelakuan. Satu jenis MICROORGANISMS ini dipanggil BACTERIA.
  • BACTERIA ada dimana mana. Mereka ada diudara, dalam air, atas kulit kita, dalam perut kita, dalam binatang, begitu juga makanan & minuman.... boleh dikatakan ianya berada dimana mana saja yang kita lihat, yang kita lihat adalah BACTERIA walau bagaimanapun, mereka ini tidak boleh dilihat oleh mata kasar kita.
  • BACTERIA terbahagi kepada dua kumpulan - mereka tu ada juga yang berguna dan ada juga yang merbahaya.

  • BACTERIA yang berguna meliputi "Nature's Cleaners" bilamana ianya membantu memecahkan sampah sarap dan tumbuhan yang mati.

  • BACTERIA merbahaya(jahat) adalah agen yang boleh menyebabkab kita jatuh sakit atau keracunan ianya juga dikenali sebagai PATHOGENS, SALMONELLA yang lebih dasyhat dan bahaya lagi adalah E.COLI, STAPHYLOCOCCUS, dan LISTERIA MONOCYTOGENES dan banyak lagi PATHOGENS lain.

  • Binatang seperti LEMBU, KAMBING, AYAM, BURUNG, domestic dan binatang liar adalah takungan semulajadi BACTERIA termasuk PATHOGENS. BACTERIA ini menjajah dan memusnahkan dan menyebarkan dengan pesat/pantas melalui penyebaran. PATHOGENS juga menjajah didalam manusia dan binatang.
  • BACTERIA memerlukan makanan, air dan suhu yang betul untuk hidup. Kebanyakkan BACTERIA tidak boleh bertambah / membiak dibawah suhu kurang daripada 5°C dan tak kurang juga di paras suhu yang lebih dari 74°C. Paras suhu bahaya untuk bacteria terus membiak adalah 5°C ke 60°C, dengan suhu optimum membiak adalah diantara 20°C dan 45°C.

  • Bagaimana cara sekali, BACTERIA akan terus merebak. Cara common nya adalah :
  • Air - eg. Sungai / Parit yang mengalir.
  • Angin - eg. bila kita menyapu lantai, bila kita bersin.
  • Sentuhan - eg. berjabat tangan, menyentuh makanan
  • Serangga dan lain lain serangga halus - eg. lipas, lalat dan tikus.
  • Binatang yang merayap ditanah. Binatang lain yang memakan meragut ditempat/tanah yang di jangkiti/infeksi.

No comments: