Sunday, April 13, 2008

Tips Tips makanan

Produk Pengguna dan Makanan yang signifikan mendatangkan kanser.
1. Jika anda makan satay....jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen.

2. Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C !!. Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

3. Cuba yang ni.....bagi penggemar makanan ni "Bah Kut Teh" (khinzir). Banyak orang Cina suka makan yang ni, lihatlah sebelum terlambat. Cuba tuangkan Coke (minuman bersoda) atas kepingan daging khinzir tu dan tunggu sekejap, anda boleh tengok ulat berenyut-renyut keluar dari sana.Fakta diperolehi dari "Health Corporation of Singapore".

4. Barah -akibat penggunaan bahan dalam shampoo.Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; xxx dan lain-lain lagi. Shampoo xxx Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth
Sulfate secara tunggal.

Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak".Dalam pada itu, Pasta xxx & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

5. Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya.Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doktor.Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax keatas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS).

Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera.Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai "makan untuk mendapat barah" Kalau istilah James Bond ==>Licence to kill!

10 Jenis Makanan Anti Kolesterol

1. SOYA

Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian. Ia juga dpt menghindarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI

Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING

Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL

Memakan sebiji epal hijau@ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dlm badan.

5. IKAN TUNA

termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH

Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

7. MANGGA

Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh.

8. KISMIS

Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT

Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.

10. JAMBU BATU

Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai.

5 Terbukti Baik Untuk Kulit Anda

teh hijau baik untuk kulit anda
teh hijau baik untuk kulit anda

Tubuh kita, termasuk kulit, memerlukan makanan sehat, seperti lemak sehat, protein yang tepat, buah-buahan, dan sayuran. Inilah lima jenis makanan yang paling sehat untuk kulit Anda:

1. Almond.

Makan segenggam almond sehari dapat meningkatkan kadar vitamin E, antioksidan terpenting untuk kesihatan kulit, juga melembabkan kulit kering. Selain itu juga melindungi kulit dari penuaan, peradangan, bahkan kanser kulit.

2. Teh hijau.

Tiga teko teh hijau sehari dapat menyumbang cukup antioksidan bagi tubuh Anda, sehingga mampu melawan penuaan serta peradangan. Risiko kanser kulit juga akan jauh berkurang."

3. Brokoli.

Kaya akan vitamin A, C, dan K. Vitamin A dapat mengurangi produksi minyak, vitamin C merupakan antioksidan kuat, dan vitamin K dapat mencegah timbulnya lebam di kulit. Jadi, makanlah wonderfood ini.

4. Ikan.

Contohnya salmon dan cod kaya akan asam lemak omega-3. Ini penting diasup karena tubuh kita tidak boleh memproduksinya. Asam lemak ini akan memelihara kulit, melembabkan dan mencegah iritasi, bahkan dapat memperbaiki kulit dari penyakit kronik seperti dermatitis atopik dan rosacea. Ikan-ikan tersebut juga mengandung vitamin D yang baik untuk melindungi kulit dari panahan sinar matahari. Bagi yang tak suka ikan boleh menggantinya dengan flaxseed, hazelnuts, kacang kenari.

5. Minyak bunga matahari.

Berisi asam lemak omega-6 seperti asam linoleat yang penting untuk mencegah kulit kering dan meradang. Juga vital bagi pembentukan prostaglandin, hormon yang menjaga sel-sel tubuh berfungsi secara baik. Untuk mendapatkan kulit sehat, cuba makan salmon plus brokoli, lalu siram dengan sedikit minyak bunga matahari.

Ketahui label makanan anda

Sama seperti yang diperkatakan dalam insurans atau kontrak-kontrak lain, cetakan kecil itulah yang diambil kira. Begitu juga dengan label pada produk makanan. Cetakan kecil pada belakang label sering memberitahu anda lebih daripada apa yang tertera pada label depan (berserta gambar yang menarik). Ramai pembeli sama ada tidak menyedari, tidak mempunyai masa atau tidak melihat dengan teliti untuk mendapatkan kebenaran. Malah mungkin mereka tidak memperdulikannya langsung.

Namun label ini yang boleh memberitahu banyak perkara mengenai apa yang anda makan. Ia boleh membantu anda membandingkan mutu dan nilai pemakanan sesuatu produk. Malah ia juga membantu anda mengelakkan daripada produk yang menimbulkan kesan alahan atau yang anda cuba elakkan atas alasan kesihatan atau diet.

Bagi pengguna biasa yang memeriksa senarai ramuan, mereka sering keliru kerana seseorang itu perlu menjadi ahli kimia atau pakar makanan untuk mentafsirkan makna nama bahan kimia atau nombor kod terutamanya yang didapati pada produk import.

Bagaimanapun, ada baiknya anda mempelajari beberapa istilah. Selepas membaca bab ini, anda mungkin mendapat makanan tertentu yang anda beli atas dasar kepercayaan tidak lagi sama seperti sebelumnya. Berikut kami kemukakan beberapa fakta mengenai pembungkusan makanan.

Apa ada pada nama

Nama produk adalah panduan pertama untuk mengetahui apakah kandungan makanan. Anda perlu membacanya dengan teliti kerana bukan semua benda sama seperti yang dilihat. Sebagai contoh, anda mengharapkan "jeli raspberi" atau jeli "berperisa raspberi" mengandungi raspberi sebenar tetapi ia mungkin hanya mengandungi perisa tiruan.

Nama mestilah juga menunjukkan sama ada makanan itu telah menjalani sebarang pemerosesan, contohnya susu UHT. (Tetapi bukan semua makanan yang mengandungi ramuan yang diubah suai secara genetik perlu diberitahu dalam senarai nama atau ramuan.)

Sesetengah makanan mempunyai nama biasa seperti "krim kraker". Ia tidak mengandungi krim tetapi namanya dianggap cukup dikenali dan tidak mengelirukan. Makanan lain dengan nama yang dijelaskan mempunyai peraturan yang ketat berhubung penggunaannya. Sebagai contoh untuk dipanggil majerin, sapuan mestilah mengandungi 80% lemak.

Senarai ramuan

Ramuan untuk produk yang diimport biasanya disenaraikan mengikut susunan berat. Sesetengahnya pula disenaraikan dalam bentuk peratusan. Perlu diingat bahawa beberapa ramuan mempunyai banyak nama. Fruktosa, sukrosa, dektrosa, glukosa sirap jagung, madu dan sirap pekat hitam yang ditapis dari gula mungkin disenaraikan secara berasingan tetapi kesemuanya adalah gula tambahan.

Senarai ramuan jarang memberikan jumlah sesuatu bahan dalam produk secara khusus melainkan diberi penekanan khas, misalnya: "dibuat dengan ayam tambahan" atau "dibuat dengan kuning telur segar". Jika dakwaan seperti ini dibuat, peratusan minimum ramuan itu biasanya diberikan.

Jika bahan penambah makanan digunakan seperti pewarna, perisa, pengawet, pemantap atau pemanis, ia mestilah disenaraikan. Beberapa produk import mempunyai kod atau nombor E, yang bermakna ia telah diterima oleh Kesatuan Eropah.

Maklumaat pemakanan

Banyak label makanan memberikan maklumat sedemikian tetapi biasanya hanya jika dakwaan dari sudut pemakanan atau manfaatnya dibuat. Terdapat dua senarai yang seragam:

  • "label asas" dengan karbohidrat, tenaga, lemak dan protein.
  • dan "label penuh" yang juga memberikan serat, lemak tepu, natroium dan gula.

Tidak kira ramuan mana yang digunakan, kandungan pemakanan mestilah diberikan bagi setiap 100 gram atau mililiter untuk memudahkan pengguna membuat perbandingan antara produk. Selain itu, sukatan juga boeh diberikan bagi setiap hidangan.

Karbohidrat sebahagian besarnya adalah kanji dan gula. Garis panduan pemakanan yang sihat menyarankan kita memakan lebih banyak kanji berbanding gula. Bagaimanapun jika produk hanya mempunyai label asas, anda tidak akan mengetahui apakah jenis karbohidrat yang anda makan. Begitu juga kita dinasihatkan supaya mengurangkan pengambilan lemak terutama lemak tepu, yang meningkatkan paras kolesterol dan risiko penyakit jantung.

Hanya label yang lengkap mampu menjelaskan jumlah lemak tepu dalam makanan.

Dakwaan nilai pemakanan

Dakwaan mengenai nilai pemakanan pada pembungkus mungkin menarik perhatian anda tetapi anda perlu berhati-hati. Tidak terdapat sebarang definisi undang-undang untuk kebanyakan daripadanya. Sebagai contoh "rendah lemak" atau "kaya dengan serat". Sesetengah dakwaan seperti "kalori rendah" memang dikawal tetapi amat penting dan berbaloi anda membaca semua label untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai makanan.

No comments: